Gezondheidskampen

Er is veel stil en onnodig lijden in Nepal. In de afgelegen bergdorpen zijn nauwelijks gezondheidsvoorzieningen en als er medici werken, zijn het alleen gemotiveerde  laagopgeleide gezondheidswerkers. De gezondheidszorg en voorlichting zijn erbarmelijk. In Nepal krijgt 70 % van de vrouwen geen medische hulp als het noodzakelijk is.
Sinds 2000 organiseert Stichting Tamsarya voorlichtingsbijeenkomsten voor scholen en gezondheidskampen in de afgelegen bergdorpen. In 2017 kreeg Stichting Tamsarya een mobiele medische kliniek van MIVA en kunnen we 40 kampen per jaar organiseren.
Dankzij de MIVA- pickup kunnen er 200 – 300 mensen per dag worden behandeld. Dat betekent een bezoek aan 60 dorpen per jaar!

Binnenkort wordt de eerste steen gelegd voor een kraamkliniek annex gezondheidscentrum in een van de bergdorpen. De 25.000 mensen in de omliggende bergdorpen moeten nu nog minstens 7 uur lopen om ver weg in het dal medische hulp te krijgen.
In het jaar 2016: 5.369 mensen kregen voorlichting en/of behandeling
In het jaar 2017: 5.347 mensen kregen voorlichting en/ of behandeling

MIVA

De mobiele kliniek in actie

De mobiele kliniek in actie

Nicole van der Spank (communicatie MIVA):
Het is ’s ochtends nog donker als we verzamelen bij de auto’s waar mensen en materialen voor het medical camp worden ingeladen. Dokter Surya, een ex-leerling van de Kumari-school, zes vroedvrouwen, de chauffeur, de projectleider Deepak, het MIVA team, en natuurlijk de behandeltafels, stoelen voor de wachtende patiënten, en vele dozen met medicijnen en medische materialen. De mobiel kliniek is klaar voor vertrek! Onderweg naar het dorp Lapak hebben we een adembenemend uitzicht en kunnen we regelmatig maar een paar meter vooruit zien vanwege het stof. We leggen vast dat de bergdorpen in Nepal gemakkelijk behoren tot de gevaarlijkste wegen van de wereld. Na een halve dagen op een neer op de achterbank van de 4DW, rijden we het dorp binnen. Mensen begroeten ons vanuit de lemen hut die hun hele familie huisvest, en we rijden voorzichtig om de mensen, honden en kippen en geiten die voor de auto niet te raken. In het dorp staat al een hele rij mensen te wachten voor een consult. In de schemering  worden tenslotte alle materialen weer in de auto’s geladen en vertrekken we. Als we ’s avonds laat met het hele team achter de dal bhat zitten kunnen mijn Nederlandse reisgenoten en ik geen pap meer zeggen. Van ’s ochtends tot ’s avonds 10 uur op stap zijn eist zijn tol. Onze Nepalese collega’s zijn nog geanimeerd aan het praten, we kunnen er alleen maar met verbazing naar kijken.

Spreekuur dokter Surya

Spreekuur dokter Surya

De wachtkamer in de bergen

De wachtkamer in de bergen

 

Nederlandse artsen in Nepal