De oogkliniek en oogkampen

In 1973 opende Netra Joyoti Sangha en Sewa Foundation Nepal in samenwerking met het Memorial Eye Hospital in Barathpur haar eerste oogkliniek. In oktober 2005 werd de 35ste, maar 1e kliniek in het district Nawal/Parasi, geopend onder de hoede van Stichting Tamsarya. Deze kleine kliniek is gesitueerd in een voormalig winkelpand in Kawasoti en bestaat uit een onderzoekskamer en een winkel met brillen en medicijnen.

In 2006 bezochten 5000 mensen de oogkliniek. In 2009 was dat aantal opgelopen tot 9000. Dagelijks komen er gemiddeld 25 patiënten. In 2015 werd de oogkliniek zodanig beschadigd tijdens de aardbevingen dat we deze moesten sluiten, maar in 2016 zijn we weer begonnen met oogkampen en operaties.

Situatie 2016
Bij de tweede aardbeving werden diverse gebouwen ‘geraakt’.
De oogkliniek vertoonde zoveel scheuren dat we deze hebben moeten ontruimen en sluiten. Indien de financiële middelen het in de toekomst toelaten zullen we een nieuwe oogkliniek bouwen op het terrein van het ziekenhuis. Met de inkomsten van de oogkliniek konden we oogkampen organiseren en dat ligt nu ook stil. We zijn in overleg hoe we dit programma kunnen voortzetten.

Het jaar 2017
Begin februari 2017 kwamen 349 mensen met oogklachten naar het Kumari-gezondheidscentrum. 49 ven hen werden een dag later al geopereerd. De kosten voor deze staaroperatie zijn € 25, per persoon.
In september 2017 zullen de oogkampen een vervolg geven en deze keer hoeven we de patiënten niet meer naar het oogziekenhuis te sturen, maar kunnen er op één dag 100 mensen in het Kumari-gezondheidscentrum worden geopereerd.

Voor 14 euro heb je het zicht weer terug

Voor 25 euro heb je het zicht weer terug

wachtende patiënten

wachtende patiënten

Ram (ex-leerling van de Kumari school) kreeg een opleiding in het oogziekenhuis en werkt nu in de oogkliniek.

Ram (ex-leerling van de Kumari school) kreeg een opleiding in het oogziekenhuis en werkt nu in de oogkliniek.