De oogkliniek en oogkampen

In 1973 opende Netra Joyoti Sangha en Sewa Foundation Nepal in samenwerking met het Memorial Eye Hospital in Barathpur haar eerste oogkliniek. In oktober 2005 werd de 35ste, maar 1e kliniek in het district Nawal/Parasi, geopend onder de hoede van Stichting Tamsarya. Deze kleine kliniek is gesitueerd in een voormalig winkelpand in Kawasoti en bestaat uit een onderzoekskamer en een winkel met brillen en medicijnen.

Voor 14 euro heb je het zicht weer terug

Voor 14 euro heb je het zicht weer terug

In 2006 bezochten 5000 mensen de oogkliniek. In 2009 was dat aantal opgelopen tot 9000. De ruimte is te klein om zulke grote aantallen mensen te helpen. Stichting Tamsarya heeft besloten om een nieuwe oogkliniek te bouwen op het terrein van de vrouwenkliniek, de Kumari Primary Eye Centre. De verwachting is dat het aantal patiënten zal toenemen tot 15.000 per jaar, dat is zeker 40 patiënten per dag! Twee keer per jaar organiseert het ziekenhuis in samenwerking met onze stichting een oogkamp.

Wachtende patiënten

Wachtende patiënten

Een van de doelstellingen van de Stichting is om enkele jongeren van de Kumari-school een baan te geven binnen de projecten. Twee jongens hebben inmiddels hun opleiding tot glazenslijper in Barathpur Eye Hospital afgerond en zijn aan het werk in de kliniek. Ze maken gebruik van de apparatuur die in 2008 door New Top en Optical Solutions is gedoneerd.

Vier bevlogen optometristen uit Nederland zijn in dat jaar met twee vliegtuigpallets vol met instrumentarium naar Nepal gekomen en hebben veertien zeer succesvolle oogkampen gedraaid. Ruim 1000 mensen zijn onderzocht. Velen zijn geholpen met een bril en een aantal mensen kwam in aanmerking voor een staaroperatie. ‘Ik heb mensen gezien die voor het eerst weer de bergen aan de overkant van het dorp zagen. Ze waren zo verbaasd dat ze een kwartier voor zich uit hebben staan kijken zonder iets te zeggen,’ aldus een van de optometristen.

Ram (ex-leerling van de Kumari school) kreeg een opleiding in het oogziekenhuis en werkt nu in de oogkliniek.

Ram (ex-leerling van de Kumari school) kreeg een opleiding in het oogziekenhuis en werkt nu in de oogkliniek.

Situatie 2016
Bij de tweede aardbeving werden diverse gebouwen ‘geraakt’.
De oogkliniek vertoonde zoveel scheuren dat we deze hebben moeten ontruimen en sluiten. Indien de financiële middelen het in de toekomst toelaten zullen we een nieuwe oogkliniek bouwen op het terrein van het ziekenhuis. Met de inkomsten van de oogkliniek konden we oogkampen organiseren en dat ligt nu ook stil. We zijn in overleg hoe we dit programma kunnen voortzetten.